Ελευθέριος Στελλάτος - Eleftherios Stellatos

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι,φίλοι,

                          θα προσπαθήσω όσο δύναμαι να είμαι περιεκτικός σύντομος και σαφής. Μετά το πέρας της συνέλευσης- ενημέρωσης που είχαμε από το Πρόεδρο της ομοσπονδίας κο Ατσάρο Δημήτριο, δυστυχώς επαληθεύομαι στο ακέραιο σε οτι σας έχω αναφέρει μέχρι στιγμής . Κάποιοι φίλοι και συνάδελφοι προς μεγάλη μου τιμή με αποκάλεσαν διορατικό, εγώ τους ευχαρίστησα και τους απάντησα μελετηρός με ορθή λογική.. Ο λόγος που κάνω αυτό το πρόλογο είναι για να αποσαφηνίσω οτι δε ψυχανεμίστηκα όλα αυτά που έγραφα και έλεγα αυτό το καιρό αλλά διάβαζα, ενημερωνόμουν, κατέγραφα γεγονότα ,συνθήκες , τρόπους αντιμετώπισης συνδύαζα τα δεδομένα και κατέληγα στα συμπεράσματα μου,,αυτό το αναφέρω διότι προσωπικά θεωρώ οτι άνθρωποι που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και απαρτίζονται από έμπειρους και τεχνοκράτες ανθρώπους σίγουρα θα κατέληγαν στα συμπεράσματα μου και ίσως σε πιο ορθά συμπεράσματα με μεγαλύτερη εντρύφηση σε αυτά ,σε λιγότερο χρόνο και πιο εύκολα οπότε προσωπικά επιφυλάσσομαι για κάποιες κινήσεις που έγιναν και γίνονται και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμορφωμένη κατάσταση που όλοι βιώνουμε έως τώρα . Χωρίς βεβαία να είναι σε θέση καμία εκ των ενεργειών που έχουν υλοποιηθεί ή δει το φως της δημοσιότητας να δώσει είτε μεμονωμένα είτε εκ του συνόλου μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Τουρισμού και το άνοιγμα των καταλυμάτων ειδικά των μη κύριων που εδράζονται σε νησιά που επί το πλείστον δεν υποστηρίζουν οι δομές υγείας τους Μ.Ε.Θ.
Και επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και να έχω το θάρρος της γνώμης μου πραγματικά θα θέσω κάποια καίρια ερωτήματα που δεν μπορεί να δώσει λύση κανείς εξ ημών, Αυτά είναι τα εξής:
            1) Αστική Ευθύνη το έχω χιλιο αναλύσει δεν καλυπτόμαστε.
            2) Ασφαλιστική Ευθύνη για Covid 19 δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη
            3)  Πιστοποιημένοι Ιατροί για Covid 19 (μπάζει από παντού δεκάδες προβλήματα)
            4) Υγειονομικά πρωτόκολλα ιδιαίτερα δαπανηρά στην εφαρμογή τους αν εφαρμοστούν ακριβώς
           5) Σε περίπτωση κρούσματος και έλλειψη ΕΚΑΒ με κάψουλα μεταφοράς πρέπει να μεταφέρουμε τον/ην νοσούντα με ιδία μέσα ( αστείο και μόνο στη σκέψη)
          6) Κλίνες μόνο 20 ( να είναι καλά ο συνάδελφος που θυσιάστηκε για όλους τους υπόλοιπους, τον ευγνωμονούμε, ωστόσο αναλογικά με τις κλίνες του νησιού δεν είναι αρκετές)
          7) Δειγματοληπτικός έλεγχος δεν είναι τυχαίος ο αριθμός 100...2 κρούσματα στους 100 επιβαίνοντες σημαίνει 20 στους 1000 συμπληρώθηκαν οι κλίνες πάμε για lock down στο νησί και μαζί με εμάς και η Ιθάκη.
          8) Υποχρεωτική Ενημέρωση πρωτοκόλλων και πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πελατών για διαχείριση και ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων
          9) Επί της ουσίας μετατρέπουμε τα καταλύματα μας σε Νοσοκομεία με απολαβές κατασκήνωσης
           10) Σε περίπτωση που βρεθούν κρούσματα ή γίνει lock down στο νησί τι θα γίνουν οι πελάτες? ποιος θα πληρώσει την διαμονή ή την επιπλέον διαμονή τους και της σίτιση τους????( Μάλλον ο Ξενοδόχος...)
            11) Εργασιακά χρήζουν αποσαφήνισης
     
       Με δεδομένο τα ανωτέρω, με κρατήσεις στα Τάρταρα και πτήσεις ανύπαρκτες ποιος ξενοδόχος και για ποίο λόγο να μπει στη διαδικασία να ανοίξει? Προσωπικά θεωρώ οτι ανοίξαμε μόνο και μόνο για να μην λάβουμε αποζημίωση ή να μην τους πούμε γιατί δεν μας αφήσατε να ανοίξουμε όπως και να έχει και τα 2 στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν. Δυστυχώς μας κατέταξαν σε νησιά Γ κατηγορίας και ας είμαστε το 6ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος. Αν δεν απαιτήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας για βιοπορισμό, εργασία και πρόσβαση σε ολοκληρωμένες δομές υγείας δεν θα χάσουμε μόνο τη φετινή χρονιά και αρκετά μεγάλο μέρος της επόμενης..αλλά θα απωλέσουμε την ίδια μας τη ζωή. Ελπίζω και προσδοκώ να διαψευσθώ και να μην επαναλαμβάνω τη φράση τα λεγα..

                                                                μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος                                                                    μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΑΞΙΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ , ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Θ) & ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


    Αγαπητοί συνάδελφοι ,  

                                        

                                              όλο αυτό το καιρό αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με το άνοιγμα των συνόρων,με τις πτήσεις, με το άνοιγμα των καταλυμάτων μας, με το υπόλοιπο της υποτιθέμενης σαιζόν, συζητάμε τρόπους αντιμετώπισης και σαν μην αρκούσε η ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία γινόμαστε  διαρκώς αποδέκτες μιας , αρκετά δυσάρεστης έως λυπηρής κατάστασης για το μέλλον ίσως και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας , αυτή δεν είναι άλλη από τη στασιμότητα έως τη σταδιακή εξαφάνιση των εναπομείναντων κρατήσεων.

       Δυστυχώς ο Ιούνης ολοκληρώθηκε άπραγος και θεωρώ οτι και μέχρι της 20-25 Ιουλίου αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (πράγμα που προσδοκώ να γίνει) θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα .Το χείριστο ωστόςο είναι ότι εμείς βρισκόμαστε ακόμη στο μεταίχμιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των τηλεκαταρτίσεων-πιστοποιήσεων , δεν θα σχολιάσω την όλη διαδικασία ούτε το χρονικό διάστημα που παρήλθε για να καταλήξουμε ότι πρέπει να γίνει έτσι, δίοτι θεωρώ ότι έγκειται στην κρίση και την οπτική γωνία του καθενός μας.

Από εκεί και πέρα για εμένα η ουσία είναι μία και δεν αλλάζει , το ξέρω ότι ίσως να γίνομαι φορτικός ή ακόμα χειρότερα κουραστικός αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στο δια ταύτα και υπάρχει νεκρική σιγή..αν δεν υπήρχε η ζέστη και η αυξημένη ηλιοφάνεια θα νομίζαμε ότι ήταν χειμώνας κι ας ξέρουμε όλοι ότι  δεν είναι..εύλογα κάποιος θα διερωτάται τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά και πάλι θα χάναμε την ουσία γιατί πολύ απλά αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι ( Warren Buffet) οπότε πρέπει να εστιάσουμε καθαρά στου εφικτούς και μόνο παράγοντες που μπορούν να γίνουν εύκολα από τη χώρα μας και να καλυτερεύσουν το Παρόν και το Μέλλον μας (γιατί υπάρχουν και οι γεωπολιτικοί παράγοντες που είναι άκρως ανασταλτικοί έως αποτρεπτικοί ) ωστόσο οι εφικτοί είναι οι κάτωθι:

1)   Να έρθουν οι ΜΕΘ πίσω στο Νοσοκομείο και να επανδρωθούν με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό {Γιατί πολύ απλά χωρίς ΜΕΘ και σωστή υγειονομική περίθαλψη είμαστε τοποθεσία (και όχι προορισμός) προς αποφυγήν και εμείς και η Ιθάκη αποδεικνύεται από τους tour operators βλέπε Ζάκυνθο Κέρκυρα} (https://www.facebook.com/lefteris.stellatos/posts/10220743032279486)

2)  ΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΩΝ Η ΚΑΤΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑ ΑΦΜ : όποιος διαβάζει τα άρθα μου ή με παρακολουθεί στη Τουριστική επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου  ξέρει ότι από το Μάρτιο φώναζα (όπως και για το Νοσοκομείο) οτι πρέπει να δοθούν είτε αποζημιώσεις αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα είτε κάποιο επίδομα ανα ΑΦΜ για να μπορέσουμε να βιοποριστούμε , μάλιστα έφτασα σε σημείο να στείλω ανοικτή επιστολή στης 2 Απριλίου 2020 στο επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης (https://www.inkefalonia.gr/koinonia/80582-poros-kampanaki-apo-tous-epaggelmaties-tou-tourismoy-epistoli-stellatou-sto-epimelitirio )

για να μεριμνήσει αν και όσο δύναται για το καλύτερο δυνατό βάση μιας πρότασης που είχα καταθέσει με τα τότε δεδομένα ώστε να αξιώσει αποζημίωση.

 Ωστόσο από ότι φαίνεται ήμουν αν όχι ο μοναδικός (από όσους γνωρίζω και συναναστρέφομαι), από τους ελάχιστους που έβλεπαν να οδεύουμε προς το παγόβουνο να φωνάζει αλλά να μην εισακούγεται πολύ πιθανόν επειδή δεν θα ήταν εφικτό ή θα ήλπιζαν για ανάκαμψη..παρόλα αυτά φτάσαμε στο δια ταύτα.. και επειδή πιστεύω: α) ότι δεν παίρνει άλλη αναβολή β) ότι ακόμα και αν υπάρχει κάποιος από τους συναδέλφους που να πιστεύει ότι μπορεί να γεμίσει πόσο μάλλον να τα καταφέρει θα αποτελεί μειοψηφία θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που για να επιτευχθεί ο ένας από τους 2 στόχους  είτε αποζημίωση είτε επίδομα ανα Α.Φ.Μ. τα υπόλοιπα λόγια είναι φτώχεια και ο Χειμώνας είναι μακρύς και δυσοίωνος .

3)   Τροποποίηση πέρι αστικής ευθύνης:  Μέχρι και εχθές 26/06/2020 δεν βρήκα-διάβασα πουθενά κανένα νόμο που να μην επιρρίπτει αστική ευθύνη στο Ξενοδόχο , ίσα ίσα υπάρχει σαν πρόταση και ίσως υπό ψήφιση από 18/05/2020 ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»  το άρθρο 61 παραγρ.5 όπου αναφέρει ότι συνεπαγωγικά δεν προκύτει αστική ευθύνη  στους ξενοδόχους.Για την ακρίβεια το αναφέρει ως εξής : Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων , έναντι οιοδήποτε προσώπου σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό covid19, δεν προκύπτει , σε περίπτωση κατά την οποία , οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος. Το δεν προκύπτει δεν σημαίνει ότι δεν φέρει ή ότι δεν μπορεί να προκύψει.

 

4)  Ασφάλιση Εργαζομένων του κλάδου: Γνωρίζετε από παλαιότερα άρθρα μου ότι διαφώνησα με κάποιες συγκεκριμένες διατάξεις και συνεχίζω ακόμη , παρόλα αυτά ας μας δώσουν τουλάχιστον τις απαραίτητες διευκρινήσεις να δούμε τι θα κάνουμε αναφερόμαστε σε ανθρώπους και όχι σε μονοκύτταρους οργανισμούς ,αν μη τι άλλο υπάρχουν άτομα που δουλεύουν και οι δυο γονείς της οικογένειας αποκλειστικά εποχιακά στο Τουρισμό- Επισιτισμό πως θα βιοποριστούν???? Ήδη γίναμε μάρτυρες στη Ρόδο των όσων έλεγα… και έχουμε Ιούνιο όχι Μάρτιο ή Απρίλιο!!!!

        

Τέλος ,θα ήθελα να κλείσω με δύο προτάσεις α)ελπίζω αυτή τη φορά να μην επαληθευτεί το γεγονός ότι μετά από μια επιδημία ξεσπάσει πόλεμος είτε αμέσως είτε μετά από 3-5 χρόνια και β) με μία πρόταση του Γάλλου συγγραφέα Edmond About, Στην Ελλάδα το παρελθόν πάντα θα αδικεί το παρόν, προσωπικά προσδοκώ να τον διαψεύσουμε.

 

 

                          Μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΠΡΟΝΝΟΙ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΠΡΟΝΟΙ

Ο σύλλογος ενοικιαζόμενων δωματίων - διαμερισμάτων οι Πρόνοι καλεί τα μέλη του σε έκτακτη συνέλευση ενημέρωσης τη Κυριακή 21/06/2020 και ώρα 18:00(μμ) στο κοινοτικό κτίριο Πόρου με θέμα: covid19.Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
Ομιλητές θα είναι : 1) ο αξιότιμος Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ελείου - Πρόνων κ Κουρκουμέλης Νικόλαος και 2)ο Στελλάτος Ελευθέριος μέλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στη Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου.


                                                                                           εκ του διοικητικού Συμβουλίου

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

The illusion of incoming tourism


Αγαπητοί συνάδελφοι μετά την αναστάτωση που επήλθε σε όλους μας με την καινούργια ΚΥΑ για τα εργασιακά των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τη πολυνομία που μας κατακλύζει τους τελευταίους μήνες και αφού έχουμε βιώσει όλοι τις επιπτώσεις της πανδημίας χωρίς έμπρακτη κρατική υποστήριξη και με κρατήσεις της τάξεως του 3-5% αρχίζουν και γεννιόνται εκ φύσεως βαρυσήμαντα ερωτήματα ιδίως για  τον αν θα πρέπει να ανοίξουμε τα καταλύματα μας και κατά πόσο θα μπορέσουμε  σε περίπτωση  που ανοίξουμε να φτάσουμε στο νεκρό οικονομικά σημείο ή όπως τον ακούμε τις τελευταίες ημέρες με τον όρο break-even ( δηλαδή χωρίς κέρδος ή ζημία) και να έχουμε κάποιος είδος εισερχόμενου τουρισμού.

Έπειτα τίθενται ερωτήματα όπως αν υπάρξει ζημία πόση θα είναι ? θα είναι διαχειρίσιμη συνυπολογίζοντας βεβαίως στον άμεσο οικονομικό μας προϋπολογισμό εμβόλιμα το κόστος εφαρμογής των Υγειονομικών  Πρωτόκολλων λόγω του COVID19?Υπάρχουν τα χρήματα έχοντας ήδη απολέσει το 1/3 της σαιζόν να ανταπεξέλθουμε οικονομικά? Ή θα κλυδωνιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης μας?

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το να ανοίξεις το κατάλυμα σου δεν είναι μία απλή κουβέντα γιατί ο εισερχόμενος τουρισμός και δη ο Τουρισμός στα νησιωτικά συμπλέγματα της Χώρας μας όπου εκεί κατηγοριοποιούμαστε έχει αρκετές ιδιαιτερότητες οι οποίες δεν είναι στο χέρι μας ούτε να τις λύσουμε ούτε να τις διαχειριστούμε ενδεικτικά θα παραθέσω μερικές από αυτές:

1)Σε ένα νησί για να πάς 2 τρόποι υπάρχουν είτε δια θαλάσσης είτε αεροπορικώς και αν το πρώτο έχει λυθεί (τουλάχιστον όσον αφορά τα δρομολόγια γιατί τα πλοία πηγαινοέρχονται άδεια) ο 2ος τρόπος που είναι και ο κυριότερος μας έχει στο περίμενε τι εννοώ με αυτό? Ουδείς στη πραγματικότητα γνωρίζει πότε θα ανοίξουν οι πτήσεις , τι πληρότητες θα φέρουν και πόσα δρομολόγια θα έχουμε ανά ημέρα,εβδομάδα..

2) Αεροπορικές εταιρείες το Α & το Ω σε ένα νησί ειδικά όταν βρίσκεται γεωγραφικά μακριά από τη πρωτεύουσα ή μεγάλη πληθυσμιακά πόλη. Οι περισσότερες εξ’αυτών α) ήδη έχουν αιτηθεί δάνεια διάσωσης β) έχουν θέσει άνω του 50% του εν δυνάμει προσωπικού τους σε αναστολή πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα εκπαίδευσης-κατάρτισης του προσωπικού σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλά καθώς και έρευνα για το πόσοι από τους εργαζόμενους τους είναι διατεθειμένοι γνωρίζοντας τον τρόπο μετάδοσης και διασποράς του COVID19 να μπούν στη διαδικασία επαναπρόσληψης. Θα μου πείτε δεν θέλει ο νύν θα φέρουμε άλλον ακόμα χειρότερα αν αναλογιστούμε ότι θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη εκπαίδευση γ)κάποιες ήδη δεν υφίστανται γιατί πτώχευσαν

3)Νοσοκομείο το Α & το Ω ενός νησιού. Τη κατάσταση του νοσοκομείου μας τη γνωρίζουν μέχρι και οι πέτρες οπότε δεν θα πω πολλά μόνο αυτό σύμφωνα με πίνακα που συνέταξε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς τα κενά ανά υπηρεσία είναι τα εξής: γιατροί 19 κενές θέσεις (ειδικοί όχι ειδικευόμενοι), νοσηλευτές 59 κενές θέσεις, διοικητικοί 22 κενές θέσεις, τεχνικό προσωπικό 6 κενές θέσεις, παραϊατρικό προσωπικό 9 κενές θέσεις και ασθενοφόρο 1-2 δεν θυμάμαι ακριβώς για το 6ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με 35000 κατοίκους και να εξυπηρετεί και την Ιθάκη με 3200 κατοίκους. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει ΜΕΘ και ότι η ΜΕΘ που είχαν γίνει ΔΩΡΕΑ στο Νοσοκομείο τις απωλέσαμε εν μια νυκτί.

Το ανωτέρω τα αναφέρω γιατί και τα 2 νησιά αναφέρονται ως  επί το πλείστον σε οικογενειακό τουρισμό ή άτομα τρίτης ηλικίας όποτε όπως καταλαβαίνετε τυγχάνουν και επιδιώκουν οι επισκέπτες τους είτε  εκ φύσεως είτε  εξ ανάγκης μία πιο ιδιαίτερη φροντίδα. Εδώ θεωρώ ανούσιο να σχολιάσω τις αποστάσεις του Νοσοκομείου του Αργοστολίου από τα υπόλοιπα μέρη του νησιού και ότι κάκιστα δεν υπάρχουν κατά τόπους κέντρα υγείας για την διασφάλιση την ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας που αποτελούν το ύψιστο αγαθό και είναι ένας από τους λόγους που φθάσαμε έως εδώ, όποτε αντιπαρέρχομαι  λόγω των προαναφερόμενων δεδομένων και συνεχίζω..

4)Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κατά 95% στις διεθνείς αφίξεις ( και 5% στις εγχώριες ) και ότι μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η κατάσταση στη χώρα προέλευσης ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο και την άρση των περιορισμών. Έχοντας ως δεδομένο λοιπόν το ρόλο που διαδραματίζουν τα επιδημιολογικά επίπεδα της εκάστοτε χώρας παρατηρούμε  ότι η Κεφαλληνία και Ιθάκη εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από χώρες που έχουν πληγεί τα μάλα από τον covid19. Για την ακρίβεια η σειρά επισκεψιμότητας  ανά χώρα προέλευσης στα νησιά μας είναι η εξής : από το Ην. Βασίλειο σε ποσοστό άνω του 60%, από Γερμανία σε ποσοστό του άνω του 14% και από Ιταλία  σε ποσοστό άνω του 11% (και έπονται οι τουρίστες από τις υπόλοιπες χώρες) οπότε είναι αρκετά οξύμωρο να πούμε ότι πρέπει ή μπορούμε να βάλουμε πλάτη με την όποια ζημία.

                5) Επαναπρόσληψη εργαζομένων :όπως ήδη έχω αναφερθεί εκτενώς σε άλλο άρθρο μου είναι ένα κομμάτι που χρήζει διευκρίνισης και αποσαφηνίσεων όπως συγχωρέστε με για την έκφραση το να κάνεις κουμάντο σε ξένη επιχείρηση με αλλουνού χρήματα και κόπους ζωής δεν το έχω ξανά δει και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: θεωρώ , πιστεύω, έχω ενημερωθεί από το σύνολο των συναδέλφων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κρατήσεις και να μην προσλάβουν προσωπικό ,(εξάλλου δεν είναι εφικτή η λειτουργία τους  ή να το θέσω απλά είναι αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη) ωστόσο είναι απαράδεκτο και κατακριτέο και προσωπικά το θεωρώ επιλήψιμο ως προς το σύνολο των υπαλλήλων αλλά και των ξενοδόχων  α) να υποχρεώνει όσα καταλύματα είχαν συνδικαλιστικά στελέχη να υποχρεούται δια νόμου πριν συμπληρωθεί πληρότητα σε ποσοστό  30% να προσληφθούν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της επιχείρησης δηλαδή αν μια επιχείρηση έχει 30%πληρότητα και από το εν δυνάμει προσωπικό της οι 6 από τους 10 συνδικαλίζονται θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της πλειοψηφίας με ποσοστό πληρότητας 30%!? Ή είναι σωστό να μεροληπτήσει εις βάρος κάποιον άλλων στελεχών πιθανόν νεότερων, με δυνατότητα όμως και επιθυμία εξέλιξης και ανέλιξης??γιατί αν το θεωρείτε αυτό σωστό και δίκαιο εγώ διαφωνώ και συνεχίζω β)διαφωνώ με τη συγκεκριμένη αντιστοίχιση  ποσοστού πληρότητας και ποσοστού εργαζομένων δηλαδή αν επιτύχουμε παροδικά ή για μια μέρα τους στόχους , σημαίνει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά ?Φυσικά και όχι γιατί αν επακολουθήσει «αγρανάπαυση» τι μέλλει γενέσθαι? γ) αν μειώσεις  μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τότε θα πληρώσεις θα επωμιστείς το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών κτλ όπως και πολλά άλλα

6) Οικονομική Στήριξη: Κακά τα ψέματα αν υπήρχε κάποιος διαφορετικός τρόπος επιδότησης υπαλλήλων ή ουσιαστική οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά για όλους άλλα δυστυχώς τπτ από τα 2 δεν υφίσταται  έως σήμερα

7)Ψυχολογία: Η ψυχολογία συγκαταλέγεται μαζί με τις αεροπορικές και το Νοσοκομείο στο Α &  το Ω γιατί άνθρωπος χωρίς ψυχολογία όχι δεν πάει ταξίδια αλλά δεν βγαίνει από το σπίτι του είτε επειδή μπορεί να είναι φοβισμένος είτε επειδή μπορεί να έχει επηρεάστει αρνητικά στη ψυχοσύνθεση του ( μια ματιά στη κοινωνία που ζούμε και στο κοινωνικό μας περίγυρο αρκεί για να το διαπιστώσουμε)

8)Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο από όλα τα κράτη ακόμα και σήμερα που γράφεται το παρόν άρθρο δεν έχουμε μια κοινή απόφαση έστω από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

9)Τα ελληνοτουρκικά καθώς και τα τεκταινόμενα στη ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου κανείς επισκέπτης δεν  επιθυμεί ούτε στο κατ’ ελάχιστον να ταξιδέψει σε μια χώρα που θεωρείται γεωπολιτικά επισφαλής και βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ένταση

10)Υπάρχουσες κρατήσεις : θυμίζουν θερμοκρασία χειμώνα αφού ως επί το πλείστον τα καταλύματα που υπάρχουν και στα 2 νησιά σε μ.ο. είναι της τάξεως των  20-25 δωματίων και προσεγγίζουν σε ποσοστό πληρότητας μόλις το 3-5% το οποίο δίνει ελάχιστες ελπίδες για να προσεγγίσουμε ποσοστά πληρότητας της τάξεως 50 ή60 ή ακόμα και 70%.

11) Οι παροτρύνσεις των κρατών ως προς τους πολίτες τους να πραγματοποιήσουν εγχώριο τουρισμό και να μην εξέλθουν της χώρας τους ώστε να αποφευχθούν προβλήματα επαναπατρισμού ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α.

12) Δημόσια κατακραυγή: έχω σοβαρές υπόνοιες για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε ξενοδόχου σε περίπτωση κρούσματος από την τοπική κοινωνία..θεωρώ και γίναμε και οι ίδιοι μάρτυρες απρόβλεπτων συμπεριφορών από κατοίκους όταν εμφανίστηκαν κρούσματα σε ξενοδοχεία είτε από άτομα που είχαν έλθει από δομές είτε από ανθρώπους που είχαν μπει σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα και κάποιοι από αυτούς ήταν όντως φορείς του COVID19.

13)Δάνεια και ρευστότητα: Εδώ έρχεται ο πάνσοφος λαός μας και λέει θέλω..μπορώ? Αν εκκρεμούν δάνεια ή υπάρχει έλλειψη ρευστότητας (κοινώς κεφάλαιο κίνησης) ή ακόμα χειρότερο και τα 2 μαζί μπορώ να ανοίξω την επιχείρηση μου ή να προσλάβω έστω και κατ’ ανάγκη προσωπικό γνωρίζοντας πως έχει η κατάσταση ?μάλλον όχι και εδώ έρχεται η συζήτηση ξανά για τη κρατική μέριμνα διότι  μια επιχείρηση που ήταν υγιής και συνεπής στης υποχρεώσεις της χωρίς να έχει πρόβλημα οφειλών έστω με συγκεκριμένο κεφάλαιο κίνησης που όμως της αρκούσε  για να περάσει το χειμώνα και να ανοίξει ξανά τον Απρίλη ή τον Μάιο με τα δεδομένα  προ covid19 τώρα που έχει χάσει το 1/3 της σαιζόν για να μην πώ το 50% (Απρίλιο- Οκτώβριο γιατί η ημερομηνία γράφει 16/06/2020 ) και το (95+) % του όγκου των κρατήσεων είναι σίγουρο ακόμη και αν μπορεί να αντεπεξέλθει για λίγο καιρό ακόμα ύστερα δεν θα είναι βιώσιμη όποτε αυτοί οι άνθρωποι είτε θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν αλλά το δίκαιο θα ήταν να τους δοθεί περίοδος χάριτος, φοροελαφρύνσεις, και προνοιακά επιδόματα  γιατί πίσω από αυτούς τους επιχειρηματίες κρύβονται οι καθημερινοί αγωνιστές και βιοπαλαιστές της κοινωνίας μας που κινούν το σύνολο της οικονομίας μας.

 

Εν κατακλείδι βάσει λοιπόν όλων των ανωτέρω  θεωρώ ότι πρέπει να θέσουμε προτεραιότητα για επιχειρείν  το έτος 2021 για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζημία που προήλθε τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο στη θελκτικότητα και προβολή της νήσου. Όσον αφορά το 2020 οι κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά είναι μετρημένες ωστόσο υπάρχει μία αρκετά σημαντική θετική αλλαγή ότι ο εξοχότατος Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα του Τουρισμού στη χώρα μας που αποτελεί από μόνο του μια αχτίδα ελπίδας.

 

                                   Μετά τιμής σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος 

                                    μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι πριν λίγο έλαβα το ΦΕΚ με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Θέλω πριν σας το παραθέσω να επισημάνω  οτι υπάρχουν ασάφειες που χρήζουν επίσημων απαντήσεων όπως στο αρ.8 ν1346/1983 (5. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ισχύουν με βάση νόμους, διατάγματα, συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις, υπερισχύουν ) 

Επιπλέον υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης και είναι αρκετά.

 Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω οτι προσωπικά θεωρώ τα μέτρα που ελήφθησαν εν μέρει κάπως παράλογα-παράδοξα διότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τη κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας αλλά και σε άλλα νησιά. Για παράδειγμα πως εξελίσσονται οι κρατήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μετρήσιμες στα δάχτυλα των χεριών μας, με τα εγγυημένα συμβόλαια που έγιναν ανοικτά (δηλαδή ανάλογα τη ζήτηση θα σου στέλνω επισκέπτες-πελάτες), τις προκαταβολές που ζήτησαν οι εταιρείες να επιστραφούν, τους τρόπους αποπληρωμής, τα πάγια που τρέχουν, τα δάνεια που έχουν αρκετοί συνάδελφοι και βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση, τα διαθέσιμα αποθεματικά ειδικά των νεοεισαχθέντων στο κλάδο  (στη πλειοψηφία τους έχουν λιγοστέψει έως μηδενιστεί) καθώς και όσων συναδέλφων χρόνο παρά χρόνο κάνουν είτε επενδύσεις είτε ανακαινίσεις με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το αποθεματικό τους αρκετά και αυτό ώστε διότι προσπαθούν το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε να αναβαθμίζεται και να είναι άμεσα και έμμεσα η χώρα μας πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Επιπροσθέτως μην ξεχνάμε οτι η σαιζόν ουσιαστικά έχει χαθεί αφού δεν έχουμε πτήσεις και τα πλοία έρχονται άδεια. Ακόμα και αν τα πράγματα βελτιωθούν σημαντικά, με 2 μήνες 15-20 Ιουλίου με 15-20 Σεπτεμβρίου, το οικονομικό πλήγμα που έχουμε υποστεί όλοι μας είναι ανεπανόρθωτο και κατά περίπτωση έως καταστροφικό. Με δεδομένο λοιπόν τα ανωτέρω καλούμεθα να επωμιστούμε υπό προϋποθέσεις τη  πρόσληψη του προσωπικού. Θα ερωτηθεί κάποιος και τι είναι κακό αυτό? Οι απαντήσεις και οι γνώμες διίστανται προφανώς και παίζει ρόλο η οπτική γωνία- σκοπιά που το κοιτάζει ο καθείς σίγουρα με άλλο μάτι το κοιτάζει ο εργαζόμενος και με άλλο ο εργοδότης και στις δύο οπτικές υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εκατέρωθεν .Σε γενικές γραμμές γεννιόνται εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες μερικά από αυτά/ες είναι τα-οι εξής:

1.      Στη περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση ή τη προσφορά ή τη συμπεριφορά του εργαζόμενου του σε τι οφείλει να μπει σε μια καταναγκαστική υποχρέωση επαναπρόσληψής του? 
2.     Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως και 30/9/2020: α) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά) και συνεχίζει λέγοντας Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020: για την περίπτωση α) της παρούσας παραγράφου, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και για την περίπτωση β) τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019. και ας οριοθετείται σε αντιστοίχιση με το ποσοστό της πληρότητας δηλαδή :
a.      με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων

b.     με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων

c.      με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων

d.     και μεταξύ του 20% και του 50% με μέγιστο όριο το 30% πρέπει να έχουν επαναπροσληφθεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη!!!!!Δεν γίνεται από την μια να υποστηρίζεις οτι έχεις ελεύθερη αγορά και από την άλλη να χειραφετείς τις επιχειρήσεις χωρίς να έχεις τη συγκατάθεση του επιχειρηματία και χωρίς να συμμετέχεις στα έξοδα-υποχρεώσεις της..παρά μόνο να ζητάς φόρους  και προσλήψεις με υποδείξεις (ακόμα και αν τις επιδοτείς ποσοστιαία) . 

e.      Για ατομικές συνήθως επιχειρήσεις που απασχολούν 1 ή 2 εργαζόμενους πως θα λειτουργήσει το μέτρο της ποσόστωσης στο προσωπικό?

3.    Γιατι να είμαστε υποχρεωμένοι να επαναπροσληφθούν οπωσδήποτε τα μέλη των συνδικαλιστικών στελεχών και μάλιστα κατά προτεραιότητα πριν συμπληρωθεί το 30% της δυναμικότητας του προσωπικού?(δηλαδή γιατί να προτιμηθεί ο συνδικαλιστής που μπορεί να μην είναι τόσο καλός στη δουλειά του σε σχέση με έναν υπάλληλο που μπορεί να είναι όχι μόνο καλός αλλά και πολύ νεότερος με δυνατότητα και επιθυμία εξέλιξης και ανέλιξης?
4.     Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου (1 του αριθμ.οικ.23102/477 του υπουργ. οικονομικών & εργασίας) , υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. (Δηλαδή σε περίπτωση 2ου κύματος covid19 και αφού έχει εξαγγελθεί οτι θα περιοριστούμε σε Lockdown μόνο ανά γεωγραφική περιοχή οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θα δύναται να καταγγείλουν τις συμβάσεις?ή θα επωμιστεί το κράτος τη ζημία και από τις 2 πλευρές)
5.     Άρθρο 4 Αριθμ. οικ. 23102/477 του υπουργ. οικονομικών & εργασίας .Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού Α. Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και συνεχίζει.. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν: τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Δηλαδή αν η επιχείρηση έχει 50 εργαζόμενους θα πρέπει να τρέχει και να μην φτάνει για τις δηλώσεις και την ενημέρωση. 
6.     Τι εννοεί ο νομοθέτης στο άρθρο 31του ν4690/2020 παραγρ. 3α με τη πρόταση {Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό και συνεχίζει σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό}.Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές ?
7.     Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού {ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ} καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία (από ποίον θα πληρωθεί το επίδομα από τον εργοδότη- επιχείρηση μειωμένο κατά 40% επί των καθαρών αποδοχών ή από το μηχανισμό στήριξης? ή και από τους 2?)
8.     Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.. Δεν αναφέρει κανείς όμως τις διακυμάνσεις της πληρότητας που μπορείννα έχει μια επιχείρηση όπως το οτι μπορεί να φθάσει σε πληρότητα 80% έστω για μία μέρα ή για μια εβδομάδα και μετά να πάει τάρταρα αυτό δεν σημαίνει οτι σώθηκε ή οτι μπορεί να συντηρήσει την ίδια και τους υπαλλήλους επειδή δουλεψε έστω για μια εβδομάδα αρκετά καλά πόσο μάλλον να την υποχρεώσε να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους που είχε.. και ακόμα χειρότερα να θέσεις σε κίνδυνο την βιωσιμότητα-Υ ύπαρξή της σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη σαιζόν αφού αν μειώσεις μονομερος το χρόνο απασχόλησης-εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα πληρώσεις και από πάνω το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της. 
9.     Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε, να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.(και αν εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του ή συνολική του εικόνα αμαυριζει την γενική εικόνα της επιχείρησης θα είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να μην το διώξουμε αλλά να τον πληρώνουμε κι ολας) 
Θέλω να ξέρετε πριν προχωρήσω ότι με όσους ξενοδόχους έχω έρθει σε επαφή όλοι μου έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους τους αρκεί να μπορούν, να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξή. 
Από εκεί και έπειτα υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους και ΜΟΝΟ (μέχρι στιγμής) χωρίς όμως αυτό να είναι κατακριτέο ή απευκταίο  μερικά από αυτά είναι τα κάτωθι :

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δηλαδή: 

Άρθρο 2 Εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 .Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1346/1983 (A’ 46), την παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 1836/1989 (A’ 79), σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.
Άρθρο 3 Αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες των άρθρων 1 και 2 του παρόντος κεφαλαίου, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Σε περίπτωση κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακληθεί οριστικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος κεφαλαίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής. 2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. 
Άρθρο 1 Χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης 1. Εγκρίνουμε τη χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης σε κάθε εποχικά εργαζόμενο του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) απασχολήθηκε κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις,β) επιδοτείται με βάση την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4, σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (A’ 91) και έλαβε: i. τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή ii. τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 επιμηκύνθηκε κατά έναν (1) μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020. 2. Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος της παρ. 1 και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το ανωτέρω χρονικό διάστημα. 
Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (A’ 152), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του Οργανισμού.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.
Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.
Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της Χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ(κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων,ως εξής:1903 Τεύχος A’ 104/30.05.2020 Μήνας ένταξης στη ρύθμιση της παρ. 2 Κύκλος εργασιών σε σχέση με τον οποίο υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20% Ιούνιος 2020 Άθροισμα κύκλου εργασιών ΜαρτίουΑπριλίου 2020 Ιούλιος 2020 Άθροισμα\ κύκλου εργασιών ΜαρτίουΑπριλίου-Μαΐου 2020 ΑύγουστοςΣεπτέμβριος 2020 Άθροισμα κύκλου εργασιών ΜαρτίουΑπριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2020
Προσωπικά θα ήθελα να κλείσω με τα εξής γιατί θεωρώ ότι είμαι στα όρια του να γίνω γραφικός.

Για εμένα τα Τουριστικά καταλύματα Ξενοδοχεία & Ενοικ Διαμερ.-Δωματ. δεν βοηθήθηκαν ούτε στο ελάχιστο και εξηγούμαι :

 τα δάνεια (ΤΕΠΙΧΙΙ) που δόθηκαν με εγγυήσεις του ελληνικού κράτους δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε 30% των αιτούντων πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αιτήθηκαν περί τα 10 δις ευρώ και τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν μόλις 3 δις, 
Ο ΕΝΦΙΑ δεν μειώθηκε 
Μείωση του ενοικίου κατά 40% πραγματικά αναφέρετε σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,5-1,2%
Πάγιες πληρωμές όπως ΔΕΚΟ,ΔΑΝΕΙΑ,Επιταγές.δεν υπήρξε μέριμνα και από το δήμο μας εκκρεμούν ενέργειες βάσει της απόφασης 102 του ΔΣ από 26/03/2020
Προκαταβολή φόρου δεν μειώθηκε
ΦΠΑ δεν μειώθηκε
Επιστρεπτέα προκαταβολή μόνο όσοι είχαν εργαζόμενους
Τα 800€ για τους 2και πλεόν μήνες ήτοι 400€/μήνα ούτε τα έξοδα μωρού όχι επιχείρησης
επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος θα περιμένω κάποιο ΦΕΚ για την στήριξη των πολύ μικρών και μικρών  επιχειρήσεων γιατί δεν αντέχουν άλλο να βάζουν πλάτη επειδή με πληρότητες της τάξεως του 3% δεν πάμε ούτε μέχρι το supermarket.. Μακάρι να διαψευσθώ αλλά μου φαίνεται ακατόρθωτο να φθάσουμε σε πληρότητες της τάξεως του 60% και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην το τονίσω για μια ακόμη φορά πως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αργά η γρήγορα θα βρουν τον ρυθμό τους έστω και με σημαντικές μειώσεις στα έσοδα τους όμως τα Εν.Διαμερ-Δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20-25 δωματίων που λειτουργούν αμιγώς εποχικά, τώρα με το covid19 και την έλλειψη μέτρων πραγματικής στήριξης σήμανε η αρχή του τέλους τους γιατί απλούστατα έχουν να πιάσουν χρήματα στα χέρια τους από πέρυσι τον Σεπτέμβρη και με 9 η 10 ή 20 κρατήσεις που έχουν μέχρι στιγμής όχι χειμώνας δεν βγαίνει..αλλά ούτε φθινόπωρο πόσο μάλλον αν έρθει 2ο κύμα πανδημίας. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα γίνουμε μάρτυρες οδυνηρών καταστάσεων θα δούμε γονείς οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν βιοποριστικά, τα παιδιά τους να μην έχουν χρήματα στο σχολείο ή για σπουδές ή για τα απαραίτητα σχολικά είδη .Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους να είναι χωρίς ρεύμα και νερό ή τηλέφωνο, τις τράπεζες να καλούν ασταμάτητα αν έχουν κάποιο δάνειο, τα συσσίτια της εκκλησίας ή του Δήμου να είναι γεμάτα με τους γνωστούς μας, με τους φίλους μας, με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας ίσως και με εμάς τους ίδιους γιατί το φαινόμενο του ντόμινο θα μας επηρεάσει αργά η γρήγορα όλους μας. Θεωρώ αυταπάτη να πιστεύει κάποιος οτι αν κλείσει μια επιχείρηση ακόμα και του ίδιου αντικειμένου οτι δεν θα τον επηρεάσει ή μπορεί και να τον βοηθήσει ο κανόνας της αγοράς είναι αμείλικτος ο κόσμος στον κόσμο πάει  και αν αναλογιστούμε οτι το πλήθος των καταλυμάτων της Κεφαλληνίας και Ιθάκης είναι μέχρι 20-25 δωμάτια τότε αντιλαμβάνεστε τι χειμώνας μας περιμένει. Βέβαια.κάποιος θα μου πει για κάτσε ρε φίλε σαν πολύ τραγικά τα λες το μόνο που έχω να του απαντήσω είναι να κάνει μια έρευνα σε αυτές τις επιχειρήσεις και αν έχει κάποιον φίλο να τον ρωτήσει αν μπορεί να βγάλει το χειμώνα και την άνοιξη δίχως να δουλέψει..με τις αποταμιεύσεις που έχει αν έχει..και το σπουδαιότερο  από όλα ας μην λησμονούμε ότι μένουμε σε νησί και ότι οι θέσεις εργασίας εκτός τουρισμού είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες..οπότε και τα πράγματα για το πως θα κυλήσουν και πως μερικοί μπορούν να το εκμεταλλευτούν είναι προδιαγεγραμμένα αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, κάτι το οποίο το ευχόμαστε όλοι με πρώτο τον γράφων ! 

                                                   μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος 

                                                                    μέλος της τουριστικής Επιτροπής του

                                                                                   Δήμου Αργοστολίου 

Προβολή αναφερόμενου 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ 18-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

  Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοί, αγαπητοί συμπολίτες:   Είμαι ο Ελευθέριος Στελλάτος 37 ετών, Πρόεδρος των Εμπόρων Επαγγελματιών Του...