Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες βιώνοτας τις εξελίξεις και παρατηρώντας τη θλίψη και την απαγοήτευση στα πρόσωπα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας για την υπάρχουσα κατάσταση ένοιωσα την ανάγκη να εκφράσω δύο λόγια παραμυθίας και αγάπης καταρχάς ως άνθρωπος προς το συνάνθρωπο αλλά και ως συνοδοιπόρος σε αυτή τη ζωή και τόπο. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο για όλους μας να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο και πιθανόν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ακόμη και ως προς τις βασικές βιοτικές ανάγκες που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις πραγματικά αν μπορώ και όσο δύναμαι ως άνθρωπος μετά χαράς να βοηθήσω. Ωστόσο μην απελπιζόμαστε, όσο άσχημη κι αν είναι η κατάσταση διότι η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Οφείλουμε, πρωτίστως στον εαυτό μας και δευτερευόντως στις οικογένειες μας να αντιμετωπίσουμε με υπομονή και σύνεση κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες συνθήκες.
Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση που αναφέρει χαρακτηριστικά ο θυμόσοφος λαός μας : ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Έτσι και εμείς πρέπει αν μη τι άλλο να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, για αυτό μην το βάζουμε κάτω. Παρόλη τη καταχνιά και μαυρίλα που βιώνουμε. Ως λαός είμαστε άνθρωποι με φιλότιμο και αλληλεγγύη και στη δύσκολη στιγμή η κοινωνία μας έχει αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων ότι έχει την κοινωνική ευαισθησία και τις δικλείδες ασφαλείας εκείνες ώστε να προστατεύει και να περιθάλπει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Αναντίρρητα όλοι είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας, μιας κοινωνίας που εκφράζει κατά κάποιο τρόπο το θεσμό μιας διευρυμένης οικογένειας και ως οικογένειά οφείλουμε (ηθικά θεωρώ) να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση. Ίσως όλη αυτή η κατάσταση να ήταν ένα είδος διδαχής για να κατανοήσουμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και για αυτό πρέπει να δείχνουμε ταπεινοφροσύνη και σεβασμό για αυτά που μας έχουν δοθεί δίνοντας χείρα βοήθειας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη γιατί η ζωή κάνει κύκλους και έρχονται τα πάνω κάτω.
Όσον αφορά τη σωτηρία των επιχειρήσεων και συνεπαγωγικά θέσεων εργασίας θεωρώ ως επιβεβλημένες ενέργειες πέραν αυτόν που έχουν ζητηθεί για δάνεια, επιταγές κτλ τις ακόλουθες :
1)Να γίνουν πιο ευνοϊκές οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές που εδόθησαν αυξάνοντας το ποσοστό επιδότησης. Εφόσον δεν γίνεται να γίνουν μη επιστρεπτέες! Και αν δεν είναι εφικτό να γίνουν μη επιστρεπτέες για όλους, τότε να χρησιμοποιηθούν κριτήρια κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης.
2)Να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΔΕΚΟ, ΕΝΦΙΑ
3) Επιδότηση εργασίας.
4) Εύχομαι η νέα διοίκηση του νοσοκομείου να αμβλύνει τα πρόβληματα που επικρατούν και είναι εις βάρος (ποικιλοτρόπως) του Κεφαλληνιακού και Θιακού λαού και να επαναφέρει τόσο την ηρεμία και λειτουργικότητα στα επιμέρους τμήματα του Νοσοκομείου που υπολειτουργούν όσο και τις Μ. Ε. Θ. Όχι μόνο ως μονάδες αλλά να τις καταστήσει λειτουργικές στελεχώνοντας τες με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, όπως έγινε και στη Ζάκυνθο.
ΩΣ κατακλείδα ήθελα να κάνω μία αναφορά σε ένα άρθρο που είχα γράψει και είχε δημοσιευθεί 2 Απριλίου 2020 στο site (inkefalonia.gr), οι λόγοι που κάνω μνεία στο συγκεκριμένο είναι για αυτά που μετέπειτα τελικά βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε και έχουν θέσει τους σημερινούς προβληματισμούς φτάνοντας στο δια ταύτα.. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω τους κυριότερους παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στο Τουρισμό σαν μεταβλητές πολυωνύμων συνθετών συναρτήσεων εντός ορισμένου ολοκληρωματος που μεταβάλλονται ραγδαία αλληλεξαρτωμενες σε ένα ασταθές περιβάλλον. Πιο απλά για την υπάρχουσα κατάσταση του Τουρισμού τα πρόβληματα προέρχονται κυρίως έξωθεν της χώρας μας, κύρια αιτία πέραν του αυτονόητου (covid19) είναι το brexit με όλες τις απόρροιες από τις διακρατικές επιπλοκές μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ με επίκεντρο την οικονομία και επαναφορά του Λονδίνου ως οικονομικού κέντρου με όλη την παλαιά αίγλη του μειώνοντας τις επιπτώσεις της Πανδημίας για τη Βρετανία. Εν συνεχεία οι επιπτώσεις των κυρώσεων σε Ρωσία, οι αναταραχές με τη Τουρκία και η προβληματικά έκρυθμη κατάσταση που διαδραματίζεται ραγδαία σε όλο το Ανατολικό και Νότιο τόξο της Μεσογείου.Η προσαρμογή της Αμερικής στη μετά Τραμπ εποχή η αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων στις ζώνες επιρροής της.Η συγκράτηση των πολιτών εντός των συνόρων των χωρών τους.Η καλπάζουσα ανεργία σε όλο το κόσμο και το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Η αβεβαιότητα και η καχυποψία για το μέλλον. Η έλλειψη αποτελεσματικής υγειονομικής φροντίδας στη νησιωτική Ελλάδα, δεν είναι το ίδιο να περιμένεις ένα ελικόπτερο με το να έχεις άμεση πρόσβαση στην ύψιστη υγειονομική φροντίδα εντός νησιού το οποίο αποτελεί τον πλέον ουσιαστικό ανασταλτικό παράγοντα.
ΩΣ παρένθεση που αξίζει να τονισθεί έγκειται στο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας που είναι η πηγή του "κακού" σε όλους τους τομείς είναι το δημογραφικό αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο που χρήζει εμπεριστατωμένης ανάλυσης.
Τέλος προσωπική εκτίμηση η αρχή της πραγματικής τουριστικής περιόδου που έχει απομείνει διαφαίνεται να ορίζεται μετά το τέλος Ιουνίου, ενώ ο κύριος όγκος τουριστών σε όλες τις περιοχές της Νήσου προς τα τέλη Ιουλίου. Ως τότε υπομονή, ψυχραιμία και σύνεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου