Ελευθέριος Στελλάτος - Eleftherios Stellatos

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ανάγκη κατασκευής Αντιπλημμυρικών Έργων και Έργων Αποστράγγισης - Ορθή Διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων

Αγαπητοί φίλοι , συμπολίτες

 

Γνωρίζοντας την άσχημη ψυχολογική , οικονομική και ρεαλιστική κατάσταση που βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται ορισμένες περιοχές της νήσου μας και επειδή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και προήλθαν από τον Ιανό  άπτονται σε αρκετά μεγάλο εύρος του γνωστικού επιστημονικού μου πεδίου τουλάχιστον όσο αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψη τους θεώρησα πρέπον αφού έχει καταλαγιάσει εν μέρει η κατάσταση και είμαστε πια όλοι πιο συνειδητοποιημένοι να πραγματοποιήσω αυτή την ανάρτηση. Δεχόμενος λοιπόν την άποψη των μετεωρολόγων ότι οι Μεσογειακοί κυκλώνες ήρθαν για να μείνουν θα κρούσω των κώδωνα του Κινδύνου προς όλους μας ανεξαιρέτως!!

Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα μόνο με το να μένουμε μέσα ή επισκευάζοντας απλά τα υφιστάμενα έργα χωρίς αντιπλημμυρική πρόβλεψη.. δηλαδή χωρίς να παρθούν δραστικά μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά τα έργα υποδομής του νησιού αργά η γρήγορα πέρα από τις περιουσίες μας που θα βλέπουμε να χάνονται θα θρηνήσουμε και θύματα.. και τότε τι? Θα αναζητούμε ανθρώπους να καταλογίσουμε ευθύνες για τους ανθρώπους που θα έχουμε χάσει ή για τις περιούσιες που θα έχουν καταστραφεί? Και?! τι θα αλλάξει? θα φέρουμε τους συνανθρώπους μας ή τους κόπους μια ζωής πίσω? Προφανώς και όχι, άρα πρέπει να πράξουμε αναλόγως.

Ας μην εθελοτυφλούμε , το νησί μας δεν διαθέτει σήμερα ικανοποιητική θωράκιση αντιπλημμυρικής προστασίας, ως φυσικό επακόλουθο πολλές από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες ( όπως η Αγία Ευθυμία, Άσσο, Αγκώνας, Ζόλα, Θηνιά ,Ληξούρι, Αργοστόλι  κτλ) να μετρούν ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, στην οικονομία ,στα πολιτιστικά μνημεία, στα αγροτικά προϊόντα και στο περιβάλλον. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πυρόπληκτες περιοχές σε Ελειό, Λειβαθώ, Αργοστόλι που προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν..ενώ συγχρόνως καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση που επικρατεί με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποστράγγισης είναι αρκετά άσχημη έως ανύπαρκτη ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές.

 

Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τα κάτωθι προς αποφυγή και πρόληψη: 1) Εκπόνηση Επικαιροποιηµένου Σχεδιασµού Αντιπληµµυρικής Προστασίας για όλο το νησί σε επίπεδο λεκανών απορροής και κατά προτεραιότητα στις πυρόπληκτες περιοχές . Η εκπόνηση του επικαιροποιηµένου σχεδιασµού αντιπληµµυρικής προστασίας θα βασίζεται, µεταξύ των άλλων και στα παρακάτω : • Καταγραφή και αξιολόγηση των υφιστάµενων και υπό µελέτη αντιπληµµυρικών έργων και προτάσεις για τα απαιτούµενα συµπληρωµατικά έργα και επεµβάσεις. Ο προγραµµατισµός και οι προτεραιότητες υλοποίησης των αντιπληµµυρικών έργων θα προκύπτουν από την αξιολόγηση των παρακάτω βασικών κριτηρίων :  Επικινδυνότητα και προκαλούµενες ζηµίες - Βαθµός Ωριµότητας των έργων - ∆υσκολίες Υλοποίησης των έργων - Προοπτική περιοχής υλοποίησης των έργων και - ∆ιαθέσιµοι οικονοµικοί πόροι • Επικαιροποιηµένες υδρολογικές µελέτες µε αξιολόγηση των βροχοµετρικών στοιχείων και µε µετρήσεις παροχών. • Επανεξέταση και επικαιροποίηση των µεθόδων υπολογισµού και των κριτηρίων σχεδιασµού (παροχές πληµµύρας, συντελεστές απορροής κλπ), αντιπληµµυρικών έργων και έλεγχος κατά πόσο τα αποτελέσµατα των υπολογισµών επαληθεύθηκαν από τις µετρήσεις παροχών και της κατανοµής ταχυτήτων. • ∆ηµιουργία τράπεζας, δεδοµένα και εφαρµογές GIS

2) παρεµβάσεις στα ρέµατα και στα δίκτυα αποχέτευσης οµβρίων σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις. Ανάλογα µε τις αρµοδιότητες για αντιπληµµυρικές παρεµβάσεις στα ρέµατα και τα δίκτυα αποχετεύσεως οµβρίων και για την αντιµετώπιση των επειγόντων αντιπληµµυρικών έργων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα οικεία προγράµµατα των Υπηρεσιών µε την εγγραφή σχετικών πιστώσεων κατ’έτος. Σηµειώνεται δε ότι τα επείγοντα έργα συνιστούν συνήθως µικρές παρεµβάσεις καθοριστικής σηµασίας για την αντιµετώπιση πληµµυρικών φαινοµένων. - ∆ιερεύνηση, εντοπισµός και προγραµµατισµός για τα συµπληρωµατικά αντιπληµµυρικά έργα και επεµβάσεις που απαιτούνται κατά περίπτωση, έτσι ώστε οι επιφανειακές πληµµυρικές απορροές να καταλήγουν ανεµπόδιστα στους αποδέκτες.

 Οι υπόψη συνήθως µικρές επεµβάσεις είναι εφικτές και µπορούν σε κάθε περιοχή να εντοπιστούν, να µελετηθούν και να υλοποιηθούν σύντοµα και µε περιορισµένες δαπάνες και να συµβάλλουν ουσιαστικά στην αντιπληµµυρική προστασία σε πολλές περιοχές που σήµερα πλήττονται από πληµµύρες. - ∆ιερεύνηση των επιπτώσεων που θα έχουν οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές π.χ. σε Ελειό , Λειβαθώ Αργοστόλι κλπ. και λήψη κατάλληλων µέτρων και επεµβάσεων άµεσων, µεσοπρόθεσµων και µακροπρόθεσµων.

 

 Για το σκοπό αυτό και για να µην δηµιουργηθούν σοβαρότερα προβλήµατα στις πυρόπληκτες περιοχές θα πρέπει να εντοπιστούν, να αξιολογηθούν και να προγραµµατιστούν, από έµπειρους και εξειδικευµένους σε παρόµοιες καταστάσεις και έργα, µελετητές και σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς, τα επείγοντα και πρώτης σειράς προτεραιότητας έργα : α) αντιδιαβρωτικά και συγκράτηση υλικών στις καµένες περιοχές (κλαδοπλέγµατα, κορµοδέµατα κλπ. δασικού χαρακτήρα), β) αναβαθµοί κυρίως για τη συγκράτηση φερτών υλικών, γ) επεµβάσεις καθαρισµού σε ρέµατα και ποτάµια κ.α δ) αντιπληµµυρικά έργα (αντιπληµµυρικά φράγµατα, περιφερειακές τάφροι, λεκάνες εκτόνωσης πληµµυρών, διευθετήσεις ρεµάτων) για την προστασία των κατάντη κατοικηµένων και γεωργικών περιοχών, έργων υποδοµής και πολιτιστικής κληρονοµιάς και αναβάθµιση του κατεστραµµένου περιβάλλοντος. Για τα έργα της παραγράφου (δ) απαιτείται να εκπονηθεί άµεσα επικαιροποιηµένος σχεδιασµός αντιπληµµυρικής προστασίας µε βάση τον οποίο θα µελετώνται και θα κατασκευάζονται τα απαιτούµενα αντιπληµµυρικά έργα και επεµβάσεις. Με τα ορθά αντιδιαβρωτικά έργα δασικού χαρακτήρα και τους αναβαθµούς για τη συγκράτηση φερτών υλικών που ήδη φαντάζομαι ότι εκτελούνται θα πρέπει να µελετηθούν και να κατασκευαστούν σε πρώτη σειρά προτεραιότητας, τα παρακάτω αντιπληµµυρικά έργα : • Έργα ανάσχεσης πληµµυρών (αντιπληµµυρικά φράγµατα) ανάντη της Αγία Ευθυμίας και Άσσου για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές και τα υφιστάμενα έργα υποδοµής .

Ανακεφαλαιώνοντας λύσεις υπάρχουν και οφείλουν ένεκα  των περιστάσεων να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί πλέον γνωρίζουμε και πρέπει να αρθούμε στο ύψος αυτών για να μην κλαίμε αύριο…

 Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης μπορεί κανείς εύκολα να τα κατηγοριοποιήσει σε 2 κατηγορίες. Με τα μέτρα προστασίας να χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες τα κατασκευαστικά και τα μη κατασκευαστικά ενώ τα μέτρα πρόληψης ως ξεχωριστή κατηγορία τα όποια επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα:

Μέτρα αντιμετώπισης

Κατασκευαστικά  

·       αντιπλημμυρικοί ταμιευτήρες στα ανάντη της λεκάνης

·       αναχώματα και προστατευτικοί τοίχοι

·       λεκάνες κατάκλυσης δίπλα στο ποτάμι και στις χαμηλές περιοχές

·       δίκτυα ομβρίων

·       εκτροπές ποταμών

·       παράκτια προστασία

·       αύξηση της παροχετευτικότητας των ποταμών με καθαρισμό, εκβάθυνση και διάνοιξη των διατομών

·       εισαγωγή πρόσθετων διαδρομών παράλληλα με το ποτάμι

·       υπερχειλιστές σε ταμιευτήρες

 

 

 Τα κατασκευαστικά μέτρα έχουν ως κύριους στόχους την αποθήκευση του νερού και την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς του. Δεδομένου ότι οι κατασκευές είναι τρωτές στις πλημμύρες (αφού έχουν σχεδιαστεί για κάποια πιθανότητα ήτοι μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου) θα πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα μη κατασκευαστικά μέτρα.

 

Μη κατασκευαστικά μέτρα  

·       διατήρηση και επέκταση των δασών στις ορεινές περιοχές της λεκάνης καθώς και περιορισμού της υπερβόσκησης, εκχέρσωσης και αποψίλωσης λόγω ανεμογεννητριών ( ειδάλλως κατασκευή αντιπλημμυρικων έργων )

·       διατήρηση των υγροτόπων και των πλημμυρικών πεδίων από ανθρώπινες επεμβάσεις και χρήσεις ώστε οι φυσικές ζώνες πλημμυρών να καθυστερούν τη ροή

·       προσαρμογή των χρήσεων των πλημμυρικών πεδίων στη πιθανότητα καταστροφής και χωροθέτηση των σημαντικών εγκαταστάσεων σε ακίνδυνες περιοχές

·       διατήρηση των μαιάνδρων των ποταμών και των φυσικών συνδέσεων τους με τις πλημμυρικές περιοχές

·       έλεγχος και συντήρηση των αποχετευτικών συστημάτων στις αστικές περιοχές

·       χρήση ιστορικών πληροφοριών, ανάπτυξη συστημάτων πρόγνωσης καταιγίδων και μοντέλων βροχής-απορροής  

·       συστήματα ειδοποίησης του κοινού

·       μηχανισμός διαρκούς ενημέρωσης του κοινού και αναίρεση της εσφαλμένης αντίληψης για απόλυτη προστασία  

·       οργάνωση φορέων για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

·       Λήψη προγνώσεων βροχόπτωσης από την μετεωρολογική υπηρεσία

·       Λήψη σταθμών από τηλεμετρικό δίκτυο σταθμημέτρων κατά μήκος του ποταμού

·       Χρήση μοντέλου βροχής-απορροής για πρόβλεψη της στάθμης τις επόμενες 36 ώρες

·       Προσδιορισμός των κατάλληλων μέτρων για τη κάθε στάθμη

·       Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση κοινού ποικιλοτρόπως πριν από κάθε πλημμυρική περίοδο ή φαινόμενο

 

Μέτρα αντιμετώπισης Ατομικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου των κατοικιών      

·       ανύψωση κατασκευής

·       στεγανοποίηση κατασκευών

·       κατασκευή τοίχου ή αναχώματος γύρω από την κατοικία

·       διευκόλυνση μελλοντικών εκκενώσεων

·       ασφάλεια για πλημμύρα

 

ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΤΗΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

·       Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:  Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.

·       Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

·       Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις.

·       Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

·       Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

·       Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζός/ή ή με το αυτοκίνητο σας.

·       Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.  

·       Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

·       Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Πηγές : α) ΤΕΕ Ανδρέας Νικολόπουλος β)ΓΓ Πολ.Προστασίας γ)Βιβλιογραφίες από Υδρολογία , Αντιπλημμυρικά Έργα, Φράγματα, μελέτη Ποταμών, Αρδεύσης

 

                                               Μετά τιμής Σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου 6η Συνεδρίαση

 Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί εργαζόμενοι , αγαπητοί συμπολίτες

 

            Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου. Αναλύθηκε ο απολογισμός των δράσεων της επιτροπής από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού όπως θέματα Marketing , προβολής και διαφήμισης , περιπατητικές διαδρομές καθώς και διαχείρισης των προβλημάτων που ανέκυψαν την τρέχουσα πρωτόγνωρα δύσκολη τουριστική περίοδο (λόγω covid 19 και Ιανού). Εν τω μεταξύ σύσσωμη η επιτροπή εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της και την αμέριστη συμπαράσταση της για τις πληγείσες περιοχές . Στο σημείο αυτό είχαμε ενημέρωση από το Διευθυντή του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Αίνου τις ενέργειες που γίνονται από το φορέα προς την unesco για την αναγνώριση του καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας γεωτόπων και προώθησης τους, σε κάποιες ερώτησεις που του έκανα για το Φορέα με ενημέρωσε μετά λύπης μου ότι ο Φορέας εφεξής δεν θα έχει τη δυνατότητα γνωμοδοτήσεων. Ύστερα είχαμε ενημέρωση για τη προβολή της Νήσου στη Γερμανία από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και τον Εκπρόσωπο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων που επιλέχθηκε από το Δήμο για την προβολή της Νήσου . Επιπλέον υπήρξε ενημέρωση από τον κο Ανδρέα Παντελειό για δράσεις γευσιγνωσίας και προώθησης των Προϊόντων της νήσου που μία εξ 'αυτών θα υλοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Προσωπικά εστίασα στα προβλήματα που ανέκυψαν από τον Ιανό μίλησα για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν, αναφέρθηκα στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών , στα μειωμένα έσοδα των καταλυμάτων της περιοχής μας που δεν ξεπέρασαν το 10-15% του τζίρου του 2019 , στα διαχρονικά προβλήματα του οδικού δικτύου , στους δρόμους που έχουν υποχωρήσει εδώ και 10 χρόνια και δεν έχουν επισκευαστεί. Στο λιμένα Πόρου που δεν υπάρχουν τουαλέτες , ούτε σταθμός υποδοχής και αναχώρησης .Το  βιολογικό καθαρισμό Πόρου Σκάλας Κατελειού και πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι συνδέσεις .Τη Παραλία που στο τμήμα από το Ποτάμι έως και τα Αράγια που βρίσκονται τα καταστήματα και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των λουόμενων είναι δύσβατή η προσέγγιση της θάλασσας από το δρόμο γιατί ασφαλή σημεία (με σκαλοπάτια και χωρίς μεγάλες πέτρες) υπάρχουν μόνο 2 σε 2 χιλιόμετρα ακτογραμμής με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεις τη σωματική σου ακεραιότητα και να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα και μεγάλο μείον τόσο για την οικονομική επιβίωση των καταστημάτων και των καταλυμάτων όσο και για τους μόνιμους κατοίκους. Η απάντηση που έλαβα από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Ελείου Πρόννων για το λιμάνι ήταν ότι θα γίνει εκβάθυνση και θα τοποθετηθούν εν ευθέτω χρόνο πλωτές εξέδρες, για τις συνδέσεις στο κεντρικό σύστημα αποχέτευσης στο Πόρο οτι θα σταλούν ειδοποιήσεις μέσα στους επόμενους 4 μήνες όσο για την παραλία και τους δρόμους ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια μέχρι στιγμής .

 

 

Μετά τιμής  σεβασμού και εκτίμησης Στελλάτος Ελευθέριος μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου

Ανεμογεννήτριες τα υπέρ? και τα κατά..

 Αγαπητοί φίλοι, συμπολίτες,


το θέμα των ανεμογεννητριών και γενικότερα των αιολικών πάρκων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά είτε άμεσα είτε έμμεσα όλους και οι λόγοι είναι αρκετοί, θα προσπαθήσω να παραθέσω απλουστευμένα τις σκέψεις μου για να μπορείτε να αντιληφθείτε όλοι εις βάθος το τι συμβαίνει.,

ΤΑ ΚΑΤΑ.. ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ?

 1)Χωροταξικό :Έλλειψη μέχρι στιγμής σε νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και  ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές. 2)Το θέμα των αιολικών πάρκων σχετίζεται με την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών σταθμών και τη δημιουργία υποσταθμών, γραμμές μεταφοράς, διάνοιξη δρόμων αλλοιώνοντας το φυσικό ανάγλυφο του δάσους και εν γένει του βουνού ώς γενική απόρροια τούτου να επιδράσουν αρνητικά στο φυσικό κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας ακόμη και σε περιοχές NATURA (όπως είναι ο ΑΙΝΟΣ) 3) Προβλήματα με την ιπτάμενη Πανίδα : οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  οι οποίες στηρίζονται στις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν επισημάνει ότι η κίνηση των τεράστιων πτερυγίων των γεννητριών δημιουργεί προβλήματα στους πληθυσμούς της ιπτάμενης πανίδας αφού συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα λόγω πρόσκρουση σε αυτές καθώς και στην αλλαγή των μοτίβων εύρεσης τροφής και ζευγαρώματος, τόσο για πουλιά όσο και για νυχτερίδες, κάτι το οποίο με τη σειρά του επιφέρει και την σημαντική απορρύθμιση του τοπικού οικοσυστήματος.που ενδημεί στην περιοχή ή περνά από εκεί μεταναστεύοντας. 4)Κατασκευή οδικού δικτύου ( ειδικά από τη στιγμή που αν δεν τοποθετούν σε τοποθεσίες με ήδη διανοιγμένους δρόμους θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για τη διάνοιξη τους καθώς και αρκετά μέτρα ή χιλιόμετρα καλωδίων) βέβαια κάτι τέτοιο ειδικά τη παρούσα στιγμή είναι κατ'ελάχιστον για τη δική μου ιδιοσυγκρασία, άποψη και ηθική μη ηθικό μη πρέπον ύστερα από τη θεομηνία και τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που αντικρίσαμε όλοι στο νησί μας και οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν που την κεφαλή κλίνη και δυστυχώς από όσα ακούμε από τους Μετεωρολόγους αφορά ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει όποτε πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να δοθούν μόνιμες λύσεις που απαιτούν υπέρογκα κονδύλια  και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν ! 5) Ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, 6) Χάνονται παραδοσιακά μονοπάτια,ειδικά για το νησί μας που και μέσω της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου θέλουμε να προωθήσουμε όπως κάνει και ο Δήμος Σάμης 7) Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους 8) Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. 9)Υπάρχουν ενστάσεις οτι Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%. βέβαια από την άλλη η αιολική ενέργεια από ερευνητικά περιοδικά και βιβλιογραφία που υπάρχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» συμβάλλει αφού για κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από ανεμογεννήτρια, αποτρέπεται περίπου η εκπομπή ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και άλλων ρύπων.10 ) Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας από την άλλη υπάρχουν υποστηρικτές οτι η παραγόμενη με εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς ενώ σε καλές ανεμολογικά θέσεις η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται με επιτυχία θερμικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας αφού κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα (Η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής αιολικής ενέργειας). .11)Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι αισθητά αθόρυβες. Το επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια είναι 50 - 60 db(A), που είναι αντίστοιχο με την ένταση μιας συζήτησης. Δεδομένης δε της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης των ανεμογεννητριών από γειτονικούς οικισμούς το επίπεδο αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, της τάξης των 30 db(A) περίπου, που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου ενός ήσυχου καθιστικού.12) Οπτικοαισθητική  επίδραση Η εγκατάσταση μιας τεράστιας ανεμογεννήτριας σε μια όχι και τόσο ανοιχτή περιοχή όπως τα Διλινάτα ή κοντά στις ήδη υπάρχουσες που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού από το Αργοστόλι και τα υπόλοιπα γειτονικά χωριά δημιουργεί άσχημη οπτική εντύπωση. Αντίθετα η εγκατάσταση της ίδιας ανεμογεννήτριας σε μια αχανή έκταση περνά σχεδόν απαρατήρητη.

για να μπορεί όμως κάποιος να αποφανθεί για το αν όντως τα οφέλη  υπερσκελίζουν τα μειονεκτήματα πρέπει να έχει το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που τις διέπει, το συνολικός κόστος έργου, όλες τις επεμβάσεις που θα γίνουν στο φυσικό περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν,τα προνόμια που θα δοθούν στο κοινωνικό σύνολο και το συμφωνηθέν κόστος κιλοβατώρας . 

Ωστόσο οι ανεμογεννήτριες σε γενικά πλαίσια εντάσσονται στη κατηγορία της πράσινης ενέργειας για τους λόγους που προαναφέραμε όμως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν τρόποι παραγωγής ηλεκτρισμού πολύ πιο "πράσινοι" , πιο οικολογικοί και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον (όπως η ηλιακή ενέργεια , φωτοβολταικά πάνελ )

Επίσης τώρα που έχει τεθεί επίσημα η κατάργηση/ συγχώνευση του φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Αίνου και η μετατροπή του σε Μονάδα Διαχείρισης που πολύ πιθανόν να δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση.


πληροφορίες :1)https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/256189_oi-anemogennitries-pnigoyn-ta-derbenohoria 2) https://www.sigmalive.com/archive/simerini/environment/170879 3)http://skra-punk.com/2020/06/27/anemogennitries-ochi-alla-giati-ochi/ 4) https://agriniovoice.gr/anemogennitries-telika-kales-i-kakes/ 5)https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6350001/exi-mythoi-kai-isarithmes-alitheies-gia-tis-anemogennitries 6) https://www.wind-watch.org/news/2020/05/28/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5/

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ 18-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

  Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοί, αγαπητοί συμπολίτες:   Είμαι ο Ελευθέριος Στελλάτος 37 ετών, Πρόεδρος των Εμπόρων Επαγγελματιών Του...